Tamoil en Volvo gaan het gebruik van bio-ethanol stimuleren. Om te zorgen dat de brandstof in Nederland voet aan de grond krijgt, is het bij Tamoil-stations vanaf vandaag dertig cent goedkoper. Tamoil bouwt er daarnaast dit jaar nog negentien E85-stations bij.

Tamoil heeft in Nederland vier pompstations waar bio-ethanol kan worden getankt. Daar is vandaag de prijs van die bio-brandstof verlaagd van 1,85 euro naar de adviesprijs van normale Euro 95 benzine. Dat betekent dat het zo’n dertig cent per liter minder kost.

Volvo doet mee met de promotie van bio-ethanol en schrapt de meerprijs van Flexifuel-modellen. Daarmee kost een auto die op bio-ethanol rijdt, het zelfde als een auto die op normale benzine rijdt. In een Flexifuel-Volvo kan ook normale benzine worden getankt. Bio-ethanol heeft wel een lagere energiewaarde. Gemiddeld verbruikt een auto die op E85 rijdt, twintig procent meer dan een auto die reguliere benzine verbruikt.

Volvo en Tamoil willen niet wachten tot de overheid eindelijk eens met stimuleringsmaatregelen voor deze brandstof komt. Daar is men huiverig omdat bio-ethanol de naam heeft invloed te hebben op de voedselketen. Het wordt immers gemaakt van biomassa. De E85 die bij Tamoil in de pomp zit, komt uit Zweden en wordt gemaakt van houtsnippers en van suikerriet uit Zuid-Amerika. Tamoil is druk in de weer met een tweede generatie bio-ethanol waarbij helemaal geen voedselgewassen meer nodig zijn voor E85. “Maar voordat we met die brandstof kunnen beginnen, moeten we eerst zorgen dat de vraag er naar komt. Daarom hebben we de prijs van E85 verlaagd.”

Tamoil wil dit jaar nog negentien extra bio-ehtanol pompen neerzetten. De eerste daarvan opent nog deze maand bij Volvo-dealer Scholten in Nijmegen. De andere verschijnen in Zaltbommel, Eindhoven, Tilburg, Rotterdam. Lochem, Assen, Purmerend, Bergen op Zoom. Oisterwijk, Roosendaal, Ugchelen, Leidschendam, Nieuwegein, Harderwijk en Nieuwendijk. Over de overige locaties wordt nog gedacht, maar er komt er in elk geval eentje in Amsterdam.