Tata, het nieuwe moederbedrijf van Jaguar en Land Rover heeft een tipje van de sluier opgelicht over het vijfjarenplan van de twee Britse merken. Er komt een compacte sportauto van Jaguar en bij Land Rover gaat de LRX in productie.

Tata-directeur Ratan Tata heeft in de Britse pers bevestigd dat Jaguar werkt aan een nieuwe kleine tweezits sportauto. Dat wordt een tweezitter in de prijsklasse van de Porsche Boxster. Jaguar liet in 2000 al eens de F-type concept car zien, dat een idee was voor een dergelijk model. Op het moment heet het project X700 en in 2012 moet het nieuwe hij klaar zijn. De kleine Jag wordt gebouwd op een aangepast platform van de XF of de XK en gaat vermoedelijk XE heten.

Land Rover gaat aan de gang om de onlangs gepresenteerde LRX concept car om te bouwen tot productiemodel. In 2011 moet het zo ver zijn. Met die auto moet de Engelse Halewood-fabriek in 2012 zijn capaciteit hebben verdubbeld tot 210.000 exemplaren. Het is nog onduidelijk of de auto LRX, LR4 of LR1 gaat heten.

Tata geeft verder aan dat de ontwikkeling en de productie van die modellen geheel in Groot-Brittannië plaatsheeft. Alleen bij de productie van de Defender zijn nog vraagtekens. Naar verluidt staat Tata op het punt om een order binnen te slepen voor duizenden van die auto’s voor het Indiase leger. Daarmee bestaat de kans dat de productie van dit klassieke model naar India wordt verplaatst.

Verder gaat Tata met Ford de overeenkomst aan dat Jaguar en Land Rover nog vijf jaar motoren van het voormalige moederbedrijf betrekken. Over vijf jaar is Ratan Tata, de pater familias van het Indiase concern toe aan zijn pensioen, omdat hij dan 75 wordt. Wat er na dit vijfjarenplan met de Engelse merken gaat gebeuren, is dus nog volkomen ongewis.