Volkswagen gaat binnenkort van start met de wereldauto Up. Op het moment wordt besloten waar die auto voor de Europese markt gaat worden gebouwd.

Het Tsjechische Vrchlabi en het Spaanse Pamplona strijden om de gunst van Volkswagen om de Up te mogen gaan bouwen. Skoda wil de auto graag in de Tsjechische fabriek gaan bouwen voor moederbedrijf Volkswagen. Daar kunnen jaarlijks 200.000 tot 250.000 auto’s worden gebouwd. Maar ook in de Volkswagen-fabriek in Pamplona is plek over. De beslissing over de productieplaats wordt over vier maanden genomen. Daarnaast zullen de Ups voor de groeimarkten ook in Rusland en India worden geproduceerd.

De Up wordt verkocht als Volkswagen, Skoda en Seat. In West-Europa wordt hij als trendy stadsautootje op de markt gezet. In de nieuwe markten wordt hij al compacte prijsbreker aan de man gebracht. In 2009 start de productie van de Up. Inmiddels gaan er stemmen op dat die auto opnieuw Lupo gaat heten; omdat in die typenaam  ‘Up’ verstopt zit. Een dergelijk letterspel speelde VW eerder met de Iroc concept car en de Scirocco.