Alfa Romeo broedt op plannen om een fabriek in Amerika neer te zetten. Die moet het merk vastere voet aan de grond geven in de VS. De herintroductie van Alfa Romeo staat daar gepland voor 2009.

Alfa Romeo heeft een stoplichtrelatie met Amerika. Het merk is daar met tussenpozen actief, maar vaste voet aan de grond heeft Alfa er nog niet gehad. Tot de laatste sporen in de VS behoort deze 164, daar tot in het begin van de jaren ’90 te koop is geweest.

In 2009 gaat Alfa Romeo het opnieuw proberen. Er wordt zelfs overwogen de productie voor Amerikaanse Alfa’s vanaf 2011 of 2012 ter plekke te doen. Op het moment wordt bekeken of er een verlaten fabriek van Ford, GM of Chrysler een optie is. Ook is het een mogelijkheid om een oude landbouwvoertuigen-fabriek van New Holland in te richten als Alfa-fabriek. Dat merk is namelijk een volledige Fiat-dochter. De fabriek waar het om gaat, heeft een capaciteit van 150.000 stuks per jaar. In mei gaat de kogel door de kerk over een Amerikaanse Alfa-fabriek.

Alfa Romeo wil volgend jaar eerst de 8C Competizione naar de overkant brengen. Daarna moeten de Brera en 159 ook naar de VS. Waarschijnlijk volgt de Mito daarna en ook gaan er telkens stemmen op om het succes van de Fiat 500 in de VS te beproeven. Alfa ziet markt voor 20.000 auto’s per jaar. In het begin zal de winst van Alfa zeker lijden onder het Amerikaanse avontuur. Fiat-baas Marchionne schat de kosten voor de operatie op 70 tot 100 miljoen euro.