Het nieuws is officeel: Ford Motor Company heeft Jaguar en Land Rover overgedaan aan het industriële Indiase concern Tata. Tata betaalt 2,3 miljard dollar.

Ford Motor Company meldt dat Land Rover en Jaguar aan Tata zijn verkocht. Ford doet dat om de aanhoudende verliezen te kunnen pareren. Beide merken zijn afkomstig uit de Ford Premier Automotive Group, waaruit eerder Aston Martin verdween. Nu is alleen nog Volvo over. Ford wil zich in de nabije toekomst helemaal concentreren op het merk Ford en is daarvoor bezig met het project ‘One Ford’. Aan het einde van het volgende kwartaal wordt de overname van kracht.

Het nieuws was al maanden publiek geheim. De partijen hebben gewacht om het nieuws naar buiten te brengen nadat vandaag eerst het personeel is ingelicht. Die hebben hun eerste werkdag na de paasvakantie.

Tata Motors betaalt voor Jaguar en Land Rover 2,3 miljard dollar. In 1989 betaalde Ford voor Jaguar 2,7 miljard dollar en in 2000 werd Land Rover voor een zelfde bedrag van BMW gekocht. Daarnaast stopt Ford nog eens 600 miljoen dollar in de pensioenfondsen. De financiering voor dealers en klanten loopt nog maximaal twaalf maanden door. In de nabije toekomst blijft Ford zijn steentje bijdragen aan de ontwikkeling van de merken. Daaronder zijn ook milieu- en platformtechnologieën.

Tata-directeur Ratan Tata heeft het beste voor met beide merken: “We hebben respect voor de merken en proberen in de toekomst ruimte te houden voor hun eigen erfgoed en waarden, zodat de merkidentiteit niet verloren gaat. Het management en personeel krijgen alle ruimte om hun talenten en ervaring in de merken te stoppen.”