Als het goed is, komt vandaag het hoge woord er uit: het Indiase Tata heeft Land Rover en Jaguar overgenomen. Fiat ziet mogelijkheden om te profiteren van die deal.

De medewerkers van Jaguar en Land Rover keren vandaag terug van hun paasvakantie. De directie brengt hun in de middag het bericht dat de merken zijn overgenomen door de Indiase gigant Tata. Dat meldt de krant Financial Times. Moederbedrijf Ford wil de Engelse merken afstoten om de verliezen te beperken.

Fiat is een trouwe partner van Tata. In India werken ze samen bij de productie van auto’s, versnellingsbakken en motoren. Fiat hoopt via Tata gebruik te kunnen maken van techniek van Land Rover en Jaguar. “Maar wellicht zit er in de afspraken tussen Tata en Ford een clausule waarin staat dat dit niet mag,” filosofeert Fiat-directeur Sergio Marchionne in de krant.

De Fiat Groep zoekt nog naar een achterwielaangedreven platform voor toekomstige Alfa Romeo’s. Daarvoor heeft Jaguar een geschikte basis in huis. “Maar we hebben nog meer opties gevonden om die techniek elders te betrekken,” aldus Marchionne. Zo rijdt binnen het Italiaanse concern ook nog Maserati rond dat de nodige technieken in huis heeft.

Verder is het plan om Alfa Romeo en misschien ook Fiat weer in Amerika op de markt te brengen. Daarbij zouden de Italianen via Tata mooi kunnen meevaren op het dealernetwerk van Jaguar en Land Rover.