In München is afgelopen maandag Claus Luthe overleden. Hij is de ontwerper van de beroemde NSU Ro80 en verschillende BMW’s uit het einde van de jaren ’70 en het begin van de jaren ’80. Dat meldt de Nederlandse Ro80-club.

Claus Luthe is op 75-jarige leeftijd in München overleden. In het begin van zijn loopbaan werkte Luthe bij Fiat waar hij meetekende aan de voorkant van de 500. Vervolgens ging hij naar NSU waar hij de ontwerpafdeling opbouwde. Onder zijn leiding kwam in 1967 de beroemde Ro80 tot stand. Die auto met wankelmotor geldt tot op de dag van vandaag als een icoon. In 1971, toen NSU al door Volkswagen-Audi was ingelijfd, verhuisde Luthe naar de ontwerpafdeling van Audi in Ingolstadt. Daar kwam de Volkswagen K70 tot stand, die aanvankelijk als NSU was bedoeld. Ook is hij verantwoordelijk voor de eerste generatie Volkswagen Polo.

Van 1976 tot 1990 was hij de ontwerpchef bij BMW. Daar tekende hij vanaf het einde van de jaren ’70 tot het begin van de jaren ’80 aan de 3-, 5- en 7-serie. De tweede generatie 5-serie, de tweede en derde generatie 3-serie en de 7-serie uit 1986 zijn van de hand van Luthe. Aan de carrière van Luthe kwam een abrupt einde. Hij werd uit zijn functie ontheven nadat hij zijn 33-jarige drugsverslaafde zoon had vermoord. Toen deze donkere bladzijde was omgeslagen, bleef bij als externe consulent verbonden aan BMW.