Regelmatig schrikt tuningsland de AutoWeek-burelen op met de meest bizarre creaties, maar er zit vaak genoeg iets fraais tussen. De Lumma CLR X530 balanceert op dit randje tussen goede smaak en wansmaak.

Lumma Design heeft dieselversies van de BMW X5 bij de kladden gepakt. Voor de gelegenheid heeft het bedrijf de D-Power-Box uit de kast getrokken. Zodoende gaat de 3.0d naar 275 pk en 600 Nm. Voor de 3.0sd bedragen deze waarden zelfs 330 pk en 660 Nm.
De tuner nam de 4,8-liter V8 benzinemotor al in een eerder stadium onder handen. De opvoerset zorgt voor 28 extra pk’s of, als de klant voor het pakket met de compressor gaat, voor een maximum vermogen van maar liefst 530 pk.
De CLR X530, zoals Lumma z’n X5 noemt, krijgt een nieuwe voorbumper, booskijkers en een racegrille mee. Aan de zijkant zijn er nieuwe skirts en dikke lichtmetalen wielen. Aan de achterkant valt de diffusor op, die overigens puur een optische functie heeft en niets verandert aan het weggedrag.
Binnenin domineren wortelnotenhout en nieuwe soorten leder. De snelheidsmeter loopt tot maar liefst 330 kilometer per uur. Het lijkt wat overdreven voor een SUV, maar Lumma monteert banden die snelheden tot 300 kilometer per uur aankunnen.