De Audi A4 is de Auto-1 van 2008. Aan de vooravond van de Salon van Genève is de uiteindelijke winnaar van jaarlijkse verkiezing van de AutoBild-groep bekendgemaakt.

De 26 Europese landen waar de AutoBild-groep actief is, nomineerd in zes categoriën drie auto’s. De bezoekers van deze website nomineerden de Fiat 500 namens Nederland. De Fiat 500 wint uiteindelijk de Europese verkiezing in de categorie ’compact’ van de Toyota Auris en de Ford Focus. In de klasse ’saloon’ wint de Audi A4 van de Ford Mondeo en Mercedes C-klasse. Bij de SUV’s eindige de Volkswagen Tiguan voor de Nissan Qashqai en Mazda CX-7. In de categorie ’mpv/station’ streek de Volvo V70 de winst op. Tegenstrevers hier waren de Citroën C4 Picasso 5-zits en de Volkswagen Golf Variant. Bij de coupé’s was de BMW M3 heer en meester, nog voor de Audi R8 en Porsche 911 GT2. In de cabrio-klasse ten slotte was het de Mercedes SLR Roadster die tot winnaar uitgeroepen werd. De andere twee kandidaten waren de Audi TT Roadster en de Aston Martin V8 Vantage Roadster.

Tijdens een speciaal evenement op woensdagavond in Genève beslisten de 26 hoofdredacteuren wie de overall winnaar werd. Met een gezamelijke druk op de knop kwam de Audi A4 uit de bus rollen.

 

Innovation award

BMW’S Efficient Dynamics is beloond met de prijs voor de meest aansprekende innovatie. Dit systeem bestaat o.a. een start/stop-automaat (de motor slaat af bij stilstand, en start onmiddelijk nadat het gaspedaal beroerd word). Daarnaast wordt het ’Brake Energy Regeneration’-systeem toegepast, waarbij de energie die vrijkomt als je afremt opgeslagen word. Dit alles leid tot een lager brandstofverbruik en minder CO2-uitstoot. Bijzonder is bovendien dat de meeste productiemodellen van BMW en Mini hiermee zijn uitgerust, en daarmee ten opzichte van de concurrentie een voorsprong genomen hebben.

 

Uitslag

sedan: Audi A4, Ford Mondeo, Mercedes C-klasse

compact: Fiat 500, Toyota Auris, Ford Focus

suv: Volkswagen Tiguan, Nissan Qashqai, Mazda CX-7

mpv/station: Volvo V70, C4 Picasso, VW Golf Variant

coupe: BMW M3 Coupe, Audi R8, Porsche 911 GT2

cabrio: Mercedes SLR Roadster, Audi TT Roadster, Aston Martin V8 Vantage Roadster