In Genève mag het dan barsten van de primeurs, het grootste autonieuws van vandaag komt waarschijnlijk toch wel van buiten de beursvloer. In een buitengewone vergadering heeft de Raad van Toezicht van Porsche Automobil Holding SE namelijk groen licht gegeven om het belang in Volkswagen AG uit te breiden naar meer dan 50 procent.

Dat meldt Porsche in een officieel persbericht. Nadat de komende maanden de toezichthoudende organisaties de eventuele overname toetsen, is er niets meer dat een meerderheidsbelang van Porsche in de Volkswagen Groep in de weg staat.
Nadat Porsche SE het meerderheidsbelang verkregen heeft, wordt Volkswagen AG een dochteronderneming van Porsche Automobil Holding SE, net als Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG. Het gevolg is dat werknemersvertegenwoordigers van het Volkswagen-concern zullen toetreden tot de Raad van Toezicht van Porsche Automobil Holding SE. Samen met de vertegenwoordigers van Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG vormen zij het werknemersdeel van de twaalfkoppige Raad van Toezicht van de holding.
’Ons streven om de grootste aandeelhouder van Volkswagen te worden is goed nieuws voor de werknemers van zowel de Volkswagen Group als van Porsche. Het besluit van de Raad van Toezicht stelt de toekomst van beide bedrijven op de lange termijn veilig’, aldus Porsche-directeur Wendelin Wiedeking.
De uitbreiding van het belang in Volkswagen met een verdere 20 procent staat op basis van de actuele aandeelkoers van ongeveer 150 euro per gewoon aandeel gelijk aan een investering van bijna tien miljard euro.