Twee maanden terug maakten we in Detroit al kennis met de Land Rover LRX Concept, een studiemodel voor een kleine en relatief milieuvriendelijke Land Rover. Die eerste concept had ‘n hip wit kleurtje, maar in Geneve krijgt de ontwerpstudie gezelschap van een zwart broertje.

De zwarte LRX is vooral een slimme manier van Land Rover om opnieuw aandacht te krijgen voor het compacte studiemodel, want verder is er weinig nieuws onder de zon. Met de nieuwe versie, speciaal voor de show voorzien van een contrasterend zilverkleurig dak, wil het merk vooral laten zien dat kopers van een Land Rover hun auto in de toekomst meer op hun eigen smaak kunnen aanpassen. Dit ‘verpersoonlijken’ is een trend van de huidige tijd, kijk maar naar de vele mogelijkheden waarop je een Fiat 500 kunt aankleden, en nu slaat die hype dus ook door naar de SUV-klasse.

Met de LRX wil Land Rover verder laten zien dat een SUV niet meteen milieubelastend hoeft te zijn. Het studiemodel heeft een tweeliter turbodieselmotor aan boord, waarmee de auto een heel redelijke 120 gram CO2 per 100 kilometer zou uitstoten. Bovendien scheppen de Britten op over een gemiddeld brandstofverbruik van zo’n 4,7 liter per honderd kilometer, en da’s best keurig voor een zware SUV. Land Rover heeft nog niets toegezegd over de eventuele productiekansen van een compacte SUV, maar als het publiek in Geneve positief reageert, zou het zomaar kunnen dat we binnenkort een productieversie van de LRX kunnen verwelkomen.