Dit is ‘m dan, de auto waar door de liefhebbers reikhalzend naar uit is gekeken: de Volkswagen Scirocco. De auto is een eerbetoon aan de eerste twee generaties Scirocco en is de spirituele opvolger van de Corrado.

De Scirocco is een afgezwakte versie van de gifgroene Iroc Concept, die op de Autosalon van Parijs in 2006 te bewonderen was.  De grootste troef van de Scirocco is toch wel z’n onderstel: het kan in drie modi worden ingesteld (Normal, Sport en Comfort). De instelling beïnvloedt niet alleen de demping: ook de besturing verandert mee.
Voor de productieversie zijn vier motoren beschikbaar: een diesel en drie benzinemotoren. De basismotor is een 1,4-liter TSI van 122 pk en 200 Nm. Deze is goed voor een topsnelheid van 200 kilometer per uur. De sprint naar 100 kilometer per uur kost 9,7 seconden. Dit is de zuinigste benzine-Scirocco: het gemiddeld verbruik van de basis-Scirocco bedraagt 6,1 liter per 100 kilometer. De basisversie is net als de andere Scirocco’s standaard voorzien van een zesbak.
De middelste benzinemotor is een TSI met 160 pk. Op deze versie kan de klant een zeventraps DSG-transmissie bestellen. De handgeschakelde versie heeft een topsnelheid van 217 kilometer per uur. De sprint van 0 tot 100 kilometer per uur kost 8,0 seconden.
De topversie heeft de 200 pk sterke TSI aan boord. Deze versie heeft de beschikking over een maximumkoppel van 280 Nm. De topsnelheid van de snelste Scirocco bedraagt 235 kilometer per uur. Ook deze topversie is te krijgen met een DSG-transmissie. Die heeft dan echter ‘gewoon’ zes versnellingen.
De nieuwe 2,0-liter commonrail-TDI van 140 pk is voorlopig de enige dieselmotor in Volkswagens compacte coupé. Het maximumkoppel van de diesel bedraagt 320 Nm. Deze Scirocco sprint in 9,3 seconden naar 100 kilometer per uur, de topsnelheid is 207 kilometer per uur. Het gemiddeld verbruik van de diesel is 5,4 liter per 100 kilometer. Ook op deze versie heeft de DSG-bak zes versnellingen.
Het dashboard van de Scirocco onderscheidt zich niet heel erg van de Golf, maar achterin tonen twee ‘sportstoelen’ aan dat de auto niet zomaar een Volkswagen is. De ruimte achterin is vorstelijk: achter een bestuurder van 1,90 meter heeft een volwassene genoeg ruimte voor z’n knieën, belooft het merk. De bagageruimte heeft een inhoud van 292 liter.
Volkswagen toont de Scirocco morgen op de Autosalon van Genève. De auto komt in augustus bij de dealers te staan. De prijzen zijn op dit moment nog niet bekend.