Het is erg lang stil gebleven rondom de Volkswagen Passat R36. Van uitstel komt geen afstel in dit geval, want het lijkt er nu sterk op dat de snelste Passat binnenkort eindelijk bij ons op de markt komt.

Dat vertelde een p.r.-medewerker van Volkswagen ons in een interview. De levering van de Passat R36 start in Duitsland in april. Een maand later volgt Nederland. Het sportieve topmodel van de Passat krijgt een 3,6-liter zescilinder onder de kap met 300 pk. De auto, die als Sedan en Variant op de markt komt, heeft een (begrensde) topsnelheid van 250 kilometer per uur.
De geboorte van de snelste Passat was een moeizaam proces. Volkswagen onthulde de auto eind 2006 al op de Essen Motor Show, maar telkens werd de auto zonder opgaaf van redenen uitgesteld. Op de laatste editie van de Essen Motor Show vertelde een Volkswagen-medewerker ons dat de R36 vertraging op had gelopen omdat de voorseriemodellen nog niet aan de kwaliteitseisen van het merk voldeden.
Volkswagen geeft opvallend weinig ruchtbaarheid aan de komst van de Passat R36. Dit heeft te maken met het feit dat het merk de R36 eigenlijk niet zo goed bij het ‘groene’ imago past dat het merk nastreeft. Volkswagen wil met de Bluemotion-serie en de Up juist de gemiddelde CO2-uitstoot van het gamma terugdringen.