Schaalmodellenproducent Herpa kwam onlangs met een moderne versie van de Trabant voor in de vitrinekast. Nu wordt ook serieus een 1:1-model overwogen.

Eerst was er de New Beetle, vervolgens kwamen de nieuwe Mini en Fiat 500. Dus waarom zou een nieuwe Trabant niet kunnen? Zo dacht schaalmodelbouwer Herpa er ook over. Tijdens de afgelopen IAA in Frankfurt is een 1:10 schaalmodel getoond van een eventuele opvolger. Uit een poll op de website van Herpa bleek dat 93 procent van de bezoekers positief staat tegenover een terugkeer van het Oostblok-icoon. Het retro design spreekt in ieder geval tot de verbeelding.
Inmiddels is duidelijk geworden dat de nieuwe Trabant er daadwerkelijk komt. Herpa heeft Indikar, een Duitse specialist in gepantserde auto’s en carrosseriebouw, bereid gevonden het project uit te voeren. Nostalgie ten top; Indikar (Individual Karosseriebau) is gevestigd in Zwickau, de geboortegrond van de oorspronkelijke Trabant. Een eerste prototype wordt verwacht op de IAA in 2009 die dit najaar wordt gehouden. Verdere details zijn er nog niet, al gaan er wel geruchten. De nieuwe Trabi moet rond de 10.000 euro gaan kosten en het delen van de bodemplaat en motor met de BMW 1- serie behoort tot de mogelijkheden.