Dit is de eerste glimp van de Tata Nano, het nieuwe product van de Indiase autogigant. Wat wij daar mee te maken hebben? Deze supergoedkope auto kost daar 1.800 euro en daarmee ligt er eindelijk een vierwieler binnen het bereik van de Indiase bevolking.

Om even een indruk te geven van hoe belangrijk deze auto in India is: de onthulling van de Tata Nano is live op de Indiase tv geweest. Ratan Tata, de 70-jarige directeur van het bedrijf, deed zelf de presentatie. Tata wil met deze auto de mensen in India een veiliger alternatief bieden voor de scooters, waarmee hele families zich daar met z’n allen voortbewegen. De nieuwe auto voldoet aan de Euro IV-emissie-eisen en dat allicht schoner dan de zoemende scooters.
De Tata Nano heeft een tweecilindermotor met een inhoud van 624 cc en een vermogen van 33 pk. Het verbruik is 1:23 en de auto heeft alle lokale botsproeven doorstaan. Op de basisversies. De auto kost 1.800 euro. Da’s nog altijd drie jaarsalarissen voor de gemiddelde Indiër. De voornaamste concurrentie voor de Nano komt van motorfietsen. Velen kunnen met de Nano de stap van tweewieler naar vierwieler maken.
Tata erkent dat op de basisversies nauwelijks winst wordt gemaakt. Binnenkort verschijnen daarom rijker aangeklede versies. Die hebben onder meer een in India hoognodige airco. Tata meldt dat deze luxe Nano’s op termijn eventueel ook naar de Europese markt komen.