De Fransman Guy Negre is al vijftien jaar bezig om zijn air-car van de grond te krijgen. Tot nu toe kreeg hij weinig sjoege op zijn auto die loopt op geperste lucht en niets uitstoot. Nu wil de Indiase autogigant Tata zijn idee adopteren.

“Nu de olieprijs op honderd dollar per vat ligt, zijn mensen gedwongen om na te denken over alternatieve aandrijving”, reageert Guy Negre verheugd via persbureau Reuters. Tata laat er geen gras over groeien en wil nog dit jaar zesduizend ‘luchtauto’s’ bouwen. “Mijn auto’s stoten in de stad niets uit en op de snelweg maar minimaal,” vertelt Negre, die in het verleden ooit werkte als ingenieur in de Formule 1. Volgens hem kan een luchtauto honderd kilometer ver komen op één euro aan benzine.
De motor stuurt geperste lucht naar de zuigers waarvandaan de lucht weer wordt opgeslagen in een reservoir. Daarnaast wordt een elektromotor gebruikt die zorgt voor voldoende luchtdruk. Die moet af en toe worden opgeladen. Als de tank leeg is, kan de geperste lucht binnen enkele minuten worden getankt.
De auto wordt beschermd door vijftig patenten en kost in India naar schatting 3.500 tot 4.000 euro. Hij weegt 330 kiloen haalt 150 km/u. Negre heeft drie modellen in zijn assortiment: de Minicat is speciaal geschikt voor stadsritten, de Citycat voor langere afstanden en heeft een extra tank aan boord voor ethanol of diesel. Tot slot is er een taxi-variant.
Negre wil voor zijn auto mini-fabrieken neerzetten in de regio waar hij wordt verkocht. “Zo is er minimaal transport, en geen onderdelenleveranciers. Alles wordt ter plekke gemaakt. Het is mogelijk om één auto per halfuur te maken. Volgens Reuters is Negre niet de enige die een auto op lucht op zijn naam heeft staan. In Uruguay is er Armando Regusci, in Australië Angelo Di Pietro en in Zuid-Korea heeft ook Chul-Seung Cho een ontwerp klaarliggen voor een motor die loopt op lucht.