Cadillac toont over een paar dagen op de autoshow in Detroit deze Provoq concept. Die rijdt zonder benzine.

Het milieu is in de mode. Zelfs Cadillac, waar doorgaans niet op een litertje benzine meer of minder wordt gekeken, doet mee. De Provoq concept wordt aangedreven door waterstof. Die krachtbron is nog eens gekoppeld aan een lithium ion-batterij. Met deze combinatie, die door GM E-Flex is gedoopt, rijdt de auto op waterstof of wordt aangedreven door accu’s. De uitstoot van deze auto is niks anders dan water. Slim bedacht. Nog even het winnen van waterstof en het produceren van accu’s emissievrij maken, en klaar ben je.
Op waterstof alleen komt deze Provoq 483 kilometer ver. Op zijn elektromotor haalt bij 32 kilometer. De vierwielaandrijver kan in 8,5 seconden van 0 naar 100 km/u sprinten en haalt een topsnelheid van 160 km/u. “Deze auto is precies wat Cadillac-klanten willen, zonder ook maar een druppel benzine te gebruiken”, zegt GM ontwikkelingsdirecteur Larry Burns. De waterstoftank zit onder de bagageruimte en de elektromotor zit midden op het chassis. Ook zonnecellen dragen hun steentje bij om accessoires van energie te voorzien.
De vormgeving van de Provoq is in lijn met de nieuwe stijl van Cadillac. Daarmee is afgetrapt bij de nieuwe CTS. Dit studiemodel is een voor Cadillac-begrippen compacte crossover. De openingen waarmee waterstof kan worden getankt, zitten in het voorspatbord. In plaats van ze te verbergen, spelen ze een rol in het ontwerp. Verder vallen de korte overhangen op en staat de Provoq, zoals het een concept car betaamt, op gigantische 21 inch wielen.