Audi wilde in een officieel persbericht niet zeggen wat er precies voor nieuws op de North American International Auto Show (NAIAS) in Detroit komt te staan, wel dat er ‘een wereldprimeur en een zeer spectaculaire concept-car’ zouden komen te staan. De wereldprimeur is de Q5, wat de spectaculaire concept-car is weten we nu ook: de R8 V12 TDI!

De lekkage blijft beperkt tot een wazige scan, maar wie zich de Q7 V12 TDI herinnert, weet met dit typeplaatje al genoeg: 500 pk en 1000 Nm koppel! Zo’n beul van een motor geeft de Q7 al vleugels, dus je hebt weinig verbeelding nodig om je te realiseren dat de R8 met diezelfde TDI een uiterst serieuze sportauto is. De Audi sprint in 4,2 seconden naar 100 kilometer per uur en een topsnelheid boven de 300 kilometer per uur. De vraag dient zich aan: waarom zou je nog op een V10-versie van de R8 wachten als je deze diesel kunt krijgen?
Natuurlijk, de R8 V12 TDI is nog een concept-car, maar de Q7 met deze motor gaat dit jaar daadwerkelijk in productie. Op de productieplanning van Audi die onlangs lekte stond geen R8 met dieselmotor, maar stiekem hopen we dat het merk vergeten is deze supercar te vermelden. Op de persdag van de NAIAS (13 januari) weten we meer!