De fameuze Dakar Rally gaat dit jaar niet door. Een ‘reële terreurdreiging’ in Mauretanië zorgt ervoor dat de organisatie besloten heeft het evenement af te blazen.

Dat meldt het Nederlandse team Dakarsport, dat zegt ingelicht te zijn door de organisatie van het evenement, op haar website. De Franse autoriteiten zouden de organisatie eerder al gewaarschuwd hebben voor een op handen zijnde terreuraanslag, nadat er vorige week vier Franse toeristen werden vermoord in Mauretanië. Sindsdien geldt er voor het Afrikaanse land een negatief reisadvies.
Het team Dakarsport meldt op de website zeer teleurgesteld te zijn: “Het rumoer in Mauritanië was bekend, maar een beslissing op dit moment was door weinigen verwacht. Dat het besluit nu al is genomen en niet is uitgesteld tot in Mauritanië kan maken hebben met de juridische consequenties voor de organisatie. Alle teams zijn met stomheid geslagen en komen nu samen bij de hallen van de keuring. Team Dakarsport.com beraadt zich op het schema voor de komende dagen. Leuker kunnen we het niet maken.”
Het evenement zou zaterdag van start gaan in Lissabon en op 20 januari eindigen in Dakar. Mauretanië was het derde land op de route van de racekaravaan. Om 12 uur begon een briefing waarin de organisatie de teams inlicht over de precieze redenen van het besluit.