Renault komt in 2010 met elektrische auto’s

Renault is druk bezig met meerdere elektrische auto’s. Deze moeten Renault helpen om de doelstelling te bereiken om in 2010 tot de drie ’groenste’ autofabrikanten ter wereld te behoren.

Dat heeft Alice de Brauer, vice-president Strategic Environmental Planning van Renault, in een besloten persbijeenkomst onthuld. Een woordvoerder van Renault heeft ons gemeld dat het gaat om meerdere modellen. De elektrische Renaults vallen onder het Eco2-programma, waarvan het Franse merk onlangs de eerste modellen heeft geïntroduceerd.
Onder het programma vallen zuiniger versies van de Clio, Modus en de Mégane. Ook is er een Eco2-versie van de Laguna. Die zal niet in ons land worden geleverd, alhoewel de auto voldoet aan de strenge Euro5-milieueisen. Omdat deze Laguna met 1,5-liter dCi-motor niet van een roetfilter is voorzien, is de auto in ons land niet interessant voor de zakelijke markt. Bovendien zou de koper van een Laguna Eco2 een subsidie voor een partikelfilter mislopen.

De Brauer gaf aan dat het ontbreken van een roetfilter op de Laguna Eco 2 twee redenen heeft: de auto zou er duurder van worden en bovendien zou het extra produktie vragen, wat uiteindelijk weer minder milieuvriendelijk is.
Een Dacia Logan Eco2 concept-car behaalde tijdens de Michelin Bibendum Challenge in Shanghai een tweede plaats. De Logan Eco 2 Concept heeft een 1,5-liter turbodieselmotor aan boord met 85 pk. Dacia wist een lager verbruik te bewerkstelligen door aanpassingen aan het injectiesysteem, andere versnellingsbakverhoudingen en een lagere interne weerstand van het motorblok. Verder heeft het Roemeense merk de aerodynamica aangepast en speciale banden met lagere rolweerstand gemonteerd.
De concept-car noteerde een gecombineerd verbruik van 2,72 liter per 100 kilometer. De CO2-uitstoot bedroeg 71 gram per kilometer. Tijdens homologatietests bedroegen deze waarden nog 3,8 liter per 100 kilometer en 97 gram per kilometer. Dacia behaalde de verbeterde waarden onder meer door het plaatsen van een Gearshift Indicator, een systeem dat aangeeft wanneer de bestuurder het beste kan schakelen.
Tip de redactie