Samen met PSA en het Turkse Tofas heeft Fiat een nieuwe generatie compacte bestelauto’s ontwikkeld. De Fiat is de eerste die zijn gezicht laat zien.

Foto’s van de Fiat Fiorino hebben we al eerder getoond. Toen konden we alleen nog speculeren over de nieuwe besteller. Nu heeft Fiat de eerste officiële informatie over de auto vrijgegeven. Als eerste is er de naam: Fiorano. Die zijn we al vaker tegengekomen op Fiat bestellers.
Fiat heeft de auto inmiddels al gepresenteerd in Italié. Later deze week debuteert de auto op een bedrijfsautobeurs in Milaan. De Fiorino meet een zeer bescheiden 3,86 meter. In normale positie is het laadvolume 2,5 kubieke meter en de lente van het laadruim 1,50 meter. Als de passagiersstoel is omgeklapt wordt dat 2,8 kubieke meter en 2,5 meter.
Fiat bouwt de Fiorino met benzine- en dieselmotoren. Hoe het leveringsprogramma er in Nederland komt uit te zien, is nog niet duidelijk. Fiat weet al te melden dat de versie met de zuinigste dieselmotor 4,5 liter brandstof op honderd kilometer gebruikt en 119 gram CO2 per kilometer uitstoot. In december start in Italië de verkoop van de in Turkije gebouwde besteller. Daarna start de export van de Fiorino.