A4 TDI e Concept: zuinigheidskampioen

De nieuwe A4 moet nog in de showrooms verschijnen, maar Audi laat meteen ook maar een milieuvriendelijke versie zien: de TDI e Concept.

De concept-car heeft een gemiddeld verbruik van 4,9 liter per 100 kilometer, bij een CO2-uitstoot van 129 gram per kilometer. Dit ondanks een vermogen van 143 pk en een topsnelheid van 215 kilometer per uur.
Een aantal aanpassingen dragen bij aan het lagere verbuik: allereerst is er de micro-hybride techniek. Dit houdt in dat energie die vrijkomt bij het uitrollen en remmen wordt ’opgevangen’. In een speciale omvormer wordt kinetische energie omgezet in elektrische energie. Deze wordt opgeslagen in een gel-accu.
Verder zijn er bekendere ingrepen als aangepaste versnellingsbakverhoudingen en de topassing van componenten met minder wrijving. Deze A4 is nog een studiemodel, maar waarschijnlijk zullen we de nodige technieken in toekomstige Audi’s terugvinden.
Audi neemt ook nog de parallel hybrid techniek mee naar de IAA. Hier werkt de bekende 2.0 TFSI (210 pk) samen met een elektromotor van 44 pk. De krachtbronnen zijn gekoppeld aan een achttraps tiptronic automaat. Deze techniek is geschikt voor alle Audi’s met een in lengterichting geplaatste motor.

Tip de redactie