Compacte Volkswagens vanaf 2009

De Up, die op de IAA debuteerde, is nog maar het begin voor het offensief dat Volkswagen in het A-segment in gaat zetten. Later dit jaar volgen op de Los Angeles Motor Show en de Tokyo Motor Show twee nieuwe concept-cars.

Dat Volkswagen de compacte modellen in meerdere continenten presenteert, heeft een goede reden: het merk uit Wolfsburg wil wereldwijd scoren met het nieuwe compacte platform. Ook bij de Amerikaanse stadsbewoners en op de snel groeiende Aziatische markten dus. De Up en zijn broertjes nemen vanaf 2009 de plaats van de Fox in.
In dat jaar start bijvoorbeeld in het Indiase Pune de productie van een extreem goedkope variant van de compact. Productie in deze regio is noodzakelijk om enigszins te kunnen concurreren met de lokale autofabrikant Tata. Deze presenteert begin 2008 de langverwachte ‘2500-dollar-auto’.
Qua motorisering is er nog erg weinig bekend over de kleine Volkswagen-familie. Waarschijnlijk komen er zeer compacte benzinemotoren achterin te liggen, die voorzien zijn van een turbo.
Overigens is Volkswagen niet de enige die met een trio studiemodellen voor een compacte auto komt. Ook Ford heeft voor deze opzet gekozen met de Verve, die ook op de IAA staat, als eerste hint naar de toekomst. Ford toont de overige twee studiemodellen respectievelijk in november op een Chinese autoshow en in januari in Detroit.

Tip de redactie