Gereden: Mercedes C63 AMG

Tot nu toe waren Mercedes AMG-modellen ingetogen ontworpen auto’s met een fors vermogen. Die tijden liggen nu achter ons. De nieuwe C63 AMG ziet er niet alleen dik uit, hij weet ook de rijder te plezieren. De BMW M3 en de Audi RS4 kunnen hun borst natmaken.

Bij AMG hebben ze tijdens de ontwikkeling van de snelle C-Klasse alles uit de kast getrokken om een lekkere rijdersauto te maken. Het resultaat van maar liefst drie jaar testen is de C63 AMG: niet alleen de snelste C-Klasse ooit, maar ook de sterkste auto in zijn segment.
De 6,2-liter V8 pompt er namelijk 457 pk en 600 Nm uit, wat toch weer een stuk meer is dan de 420 paarden van de Audi RS4 en de onlangs gepresenteerde BMW M3. De krachtcentrale is gekoppeld aan een zeventrapsautomaat, die met flippers aan het stuur kan worden bediend. De invloed van AMG blijft niet alleen tot de motor beperkt: 50 procent van de onderdelen is nieuw.
Al snel als we op weg zijn merken we het verschil met de andere Mercedes-modellen: de bekende afstandelijkheid ontbreekt, je voelt je één met de auto. Ander prettig nieuws betreft het ESP: voor het eerst op een AMG is dit volledig uitschakelbaar voor het echte gooi- en smijtwerk. Maar, voegt AMG hier aan toe: “Dit is alleen een optie voor ervaren rijders op een afgesloten circuit”. En inderdaad: op het circuit kunnen we de C63 AMG kinderlijk eenvoudig tot heerlijke drifts verleiden.
Ook op het gebied van de topsnelheid zijn ze bij AMG iets flexibeler geworden: tegen een meerprijs verhogen ze de begrensde topsnelheid van 250 naar 280 kilometer per uur. Maar mocht het mogelijk zijn om AMG te overtuigen de begrenzer in zijn geheel te verwijderen, dan ligt zelfs een topsnelheid van 315 kilometer per uur in het verschiet…

Tip de redactie