Afgelopen vrijdag is de overname van Chrysler van DaimlerChrysler door de investeringsmaatschappij Cerberus beklonken. Tegen de verwachting in, is meteen een nieuwe topman neergezet.

Vrijdagmiddag zijn de contracten over de overname van Chrysler getekend. Het Amerikaanse Cerberus heeft 80,1 procent van de aandelen in handen. De overige blijven in bezit van het Duitse ex-moederbedrijf.
Gisteren is bekendgemaakt dat Robert Nardelli het bedrijf gaat leiden. Hij neemt die taak over van Tom LaSorda, die wel aan Chrysler verbonden blijft. Nardelli is afkomstig van warenhuisketen Home Depot. Dat bedrijf heeft hij volgens de Amerikaanse krant Detroit News met ‘militaire precisie’ geleid. Naar verluidt is hij aangenomen voor een salaris van één dollar per jaar. Naar name de bedrijfsresultaten van Chrysler beter worden, wordt zijn loonafschrift interessanter. Vorige jaar verloor Chrysler 680 miljoen dollar; ook voor dit jaar worden rode cijfers verwacht.
Aanvankelijk werd gedacht dat Wolfgang Bernhard de grote man van Chrysler zou worden. De Duitser kon die rol ‘wegens familieomstandigheden’ niet aanvaarden. Cerberus en Chrysler hebben hem daarop bedankt voor zijn rol in de overname van het bedrijf.
De huidige directeur Tom LaSorda houdt een hoge post bij Chrysler. Hij is geliefd bij de werknemers en kan een belangrijke rol spelen bij onderhandelingen met de vakbonden.