AutoWeek lezers komen in de verste uithoeken van de wereld testexemplaren van toekomstige auto’s tegen. Deze keer kwam Winnifred Ubels op vakantie een SUV tegen waar druk mee getest werd.

En het was niet zomaar een SUV, het was de Audi Q5! Het is overigens een ‘mule’, de productieversie krijgt een moderner uiterlijk, met trekjes van de Q7 en de in Shanghai onthulde Cross Coupé. Het is logisch dat Audi de auto nog zo laat rondrijden, aangezien de Q5 pas in 2008 wordt onthuld. Dit gebeurt waarschijnlijk op de Autosalon van Genève.
De missie van Q5 is een belangrijke: de SUV moet er samen met andere nieuwe Audi’s voor zorgen dat het merk in 2015 de grootste ‘premiumfabrikant’ is, groter dan de traditionele concurrenten BMW en Mercedes-Benz dus.
De Q5, die tussen de kleinere Q3 (komt in 2010) en de Q7 in komt te zitten, komt op het platform van de nieuwe Audi A4 te staan. Deze komt op de IAA in Frankfurt (september) te staan. Bij de lancering eind 2008 krijgt de Q5 de beschikking over de bekende vier- en zescilindermotoren. Op de langere termijn komt er bovendien een hybride variant. Audi gaat de auto in de thuisbasis in Ingolstadt bouwen.