De Saab 9-3 is niet een geheel nieuw model maar is slechts gefacelift. Dat is ingrijpend gebeurd. Zo is bij de sedan zeventig procent van alle carrosseriepanelen nieuw en zijn ook nieuwe motoren leverbaar.

De Saab 9-3 is niet een geheel nieuw model maar is slechts gefacelift. Dat is ingrijpend gebeurd. Zo is bij de sedan zeventig procent van alle carrosseriepanelen nieuw en zijn ook nieuwe motoren leverbaar.
 
De Saab 9-3 is ingrijpend vernieuwd. De vormgeving van het vernieuwde model is geïnspireerd op de Aero X concept car. Daarvan zijn onder meer de vormgeving van de koplampen afgekeken en de motorkap, die over de voorspatborden krult. De facelift is behoorlijk ingrijpend. Vanaf de A-stijl is geen carrosseriedeel meer gelijk aan die van het vorige model en bij de SportSedan is zelfs zeventig procent van de carrosseriepanelen verschillend van het vorige model. De luchtinlaten aan de zijkanten van de bumpers zijn eveneens afgekeken van het showmodel en zijn een metafoor voor de luchtinlaten van straaljagers. En dat is weer een verwijzing naar de vliegtuigcultuur van Saab.
Saab spreekt bij het nieuwe model over een tri-fuel motorenpalet. Het bestaat namelijk uit benzine-, diesel- en bio-ethanolmotoren. Da’s niks nieuws bij Saab. Maar het motorenaanbod is wel vernieuwd. Er is een 180 pk sterke 1,9-liter dieselmotor met twee turbo’s. Verder is de 2,8-liter V6 gegroeid tot 280 pk en er is voortaan een 2,0-liter turbomotor met 175 pk die op bio-ethanol komt tot een vermogen van 200 pk.
De Saab 9-3 Sport Sedan en Sport Estate met de V6-motor zijn voortaan leverbaar met vierwielaandrijving die zelf zijn krachten over de wielen verdeelt. Saab noemt dat XWD, wat staat voor Cross Wheel Drive. Wanneer de auto onder normale omstandigheden rijdt, gaat maar vijf tot tien procent van de krachten van naar de achterwielen.
Tot de verdere nieuwigheden van de Saab behoren de standaard Sportstand op de automaat, xenonlicht met actieve bochtverlichting, een bandenspanningscontrolesysteem en een nieuw Bose audiosysteem.
Aan het einde van dit jaar maakt de ingrijpend gewijzigde Saab zijn opwachting op de Nederlandse markt.