AMSTERDAM - Gianni Agnelli, erepresident van autoconcern Fiat en een van de machtigste zakenmannen van Italië, is vrijdag op 81-jarige leeftijd overleden aan prostaatkanker. Dat hebben Italiaanse functionarissen bekendgemaakt.

Giovanni Agnelli heeft ruim dertig jaar lang, van 1966 tot 1996, aan de top gestaan van Fiat, het in grootte zesde autobedrijf ter wereld. Daarna werd hij erepresident. Hij stond ook aan de basis van de bloei van het concern en hielp de fabrieken van zijn grootvader weer op te bouwen nadat ze door de bombardementen van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog grotendeels waren verwoest.

De familie Agnelli is voor 30 procent eigenaar van het Italiaanse concern, 's lands grootste industriële onderneming. De noodlijdende autodivisie van Fiat vormt al maanden inzet van een machtsstrijd. Een van de grote vraagstukken is of deze tak van het Fiat-concern in de toekomst nog wel in Italiaanse handen kan blijven. Gianni Agnelli heeft zich altijd verzet tegen een verkoop van autobranche ondanks dat het verlies de laatste jaren wasgegroeid tot een kleine 3 miljard euro.