ATHENE - Tot de laatste Nederlanders die in Athene in actiekomen, behoren de taekwondoka's Charmie Sobers en Patrick Stevens.De twee zijn het wachten inmiddels beu. Ze kijken er naar uitzaterdag in het Faliro Sports Pavillion de mat op te gaan.

Tussen de feestende landgenoten die al dagen klaar zijn, valthet de taekwondoka's niet altijd mee geconcentreerd te blijven. Omde drukte zolang mogelijk te ontlopen, arriveerde het duo paszaterdag in Athene en verbleef het tijdens de eerste week van deSpelen in het Griekse Patras.

Ontbijten

"Als wij gaan ontbijten, komen de anderen net terug van hetstappen", aldus Sobers twee dagen voor haar olympisch debuut in deklasse tot 67 kilogram. "De eerste dagen waren we ook behoorlijkonder de indruk van alles dat hier gebeurt. Het is toch welbijzonder als je een grootheid als Maurice Greene tegen het lijfloopt. Inmiddels zijn we er wel aan gewend. Het taekwondo staatvoorop."

Voor Stevens is zijn aanwezigheid in Athene extra bijzonder. Destudent sport, gezondheid en management kreeg zijn deelname in deschoot geworpen door de blessure van Thijs Oude Luttikhuis. Stevensprobeerde donderdag op de openingsdag van het taekwondotoernooi metSobers zoveel mogelijk sfeer te proeven in de hal waar ze in actiekomen.

De vele toeschouwers op de tribune, het grote scherm en decamera's langs de mat zijn nieuw voor de twee. Normaal worden departijen op zes velden afgewerkt. Nu ligt er maar een mat. "Wemoeten ons er wel een beetje op instellen. We staan nooit zo in deschijnwerpers. Het zal absoluut een unieke ervaring zijn straks opde mat te spelen."

Taekwondo

De taekwondoka's hebben in de voorbereidingen meer dan ooitgetraind. Ze werkten per dag drie sessies van twee uur af. Demeeste hiervan vonden plaats in Frankrijk en Spanje. In die landenkunnen Sobers en Stevens voldoende partners vinden om mee tesparren. De Rotterdamse: "In Nederland zijn we afhankelijk van eenpaar mensen. In die landen staan je met vijftien mensen in de zaal.

Daar steken we echt veel van op. Aan de voorbereidingen kan hetzeker niet liggen. Alles zal afhangen van de vorm van de dag."Haar optreden in haar eerste en laatste spelen is voor de-jarige fiscaaljuriste geslaagd als ze haar beste spel op de matkan laten zien. "Als ik niet stijf van de spanning sta, kan ikheel ver komen. Die medaille komt dan vanzelf ook in zicht", keekSobers vooruit.