De Eerste Kamer vindt het niet nodig zijn oordeel over het Oekraïneverdrag op te schorten omdat er nog geen nieuw kabinet is gevormd. De goedkeuringswet die het nu demissionaire kabinet heeft ingediend, ligt niet zo politiek gevoelig dat hij niet kan worden behandeld, concludeerde de senaat dinsdag.

Over de instemming met het Oekraïneverdrag is veel te doen, omdat het verdrag een jaar geleden nog werd weggestemd in een raadgevend referendum. Het kabinet besloot het verdrag, met een bijlage die de bezwaren van de nee-stemmers zou moeten wegnemen, opnieuw aan de Tweede en Eerste Kamer voor te leggen.

De PVV legt zich niet neer bij de conclusie van de senaat en wil volgende week dinsdag over uitstel van de behandeling van het Oekraïneverdrag stemmen. De partij van Geert Wilders is fel tegen het verdrag.

Meerderheid

Volgens kenners tekent zich in de Eerste Kamer voorzichtig een meerderheid voor goedkeuring af. VVD en PvdA kregen al versterking van D66 en GroenLinks en zouden ook op enkele CDA-senatoren kunnen rekenen.

De Eerste Kamer zag evenmin reden een van de andere voorstellen die op de plank liggen controversieel te verklaren, zoals dat in Haags jargon luidt.

De christelijke partijen deden nog een vergeefse poging onder meer de behandeling van de legalisering van de wietteelt en het nieuwe donorregistratiesysteem uit te stellen.