Een deel van het subsidiegeld dat was bedoeld om campagnes rond het Oekraïne-referendum te stimuleren, viel inderdaad in verkeerde handen en moet worden terugbetaald door de aanvragers, meldt de Volkskrant.

De krant doorzocht documenten na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Een groot deel van de aanvragers moet de subsidies deels terugbetalen. In enkele gevallen moet echter het hele bedrag, dat soms meer dan 40.000 euro was, worden terugbetaald. 

De aanvragers ontvingen het geld van de Referendumcommissie. De subsidies moesten 'het publieke debat rond het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne aanwakkeren'. In totaal bedroegen de subsidies bijna 2 miljoen euro.

Volgens de Volkskrant liet de commissie na om de aanvragen inhoudelijk te toetsen. Aanvragen die technisch in orde waren, werden goedgekeurd.

Zolang het verzoek technisch in orde was, kwam de aanvrager in aanmerking voor de subsidie. Achteraf bleek die beslissing verkeerd te hebben uitgepakt. Sommige aanvragers deden nauwelijks moeite om iets serieus op poten te zetten.

WC-papier

Destijds was er al gemor over de waarde van verschillende campagnes, onder meer over iemand die voor tienduizenden euro's wc-rollen liet maken met daarop bezwaren tegen het verdrag met Oekraïne. Die hoeft echter nu bijna niets terug te betalen, meldt de Volkskrant.