Het kabinet moet zijn verlies accepteren over de uitslag van het Oekraïne-referendum. "Doe je dat niet, dan oogst je nog meer verlies van vertrouwen in de politiek en nog meer cynisme tegenover Den Haag en Brussel", aldus CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zaterdag op een congres van zijn partij in Veghel.

De kwestie ligt in zijn partij gevoelig. "Ook binnen onze eigen partij wordt er verschillend over gedacht", vertelde hij.

Zo zou er bij de CDA-fractie in de Eerste Kamer wel steun zijn voor premier Mark Rutte om het associatieverdrag te redden. Hij wil via een verklaring bij het verdrag alsnog "recht doen" aan de nee-stem van het referendum. De premier riep Buma deze week in de Tweede Kamer nog op het kabinet te helpen.

Het CDA is tegen referenda. Maar als het dan gebeurt "dan moet je dat ook fair doen, en als de uitslag tegenvalt, je verlies nemen", zei Buma. Het kabinet heeft de oppositie in de Eerste Kamer nodig omdat het daar geen meerderheid heeft.

Luisteren

Volgens de CDA-leider moeten politici beter luisteren naar de burgers. Omdat dit niet is gebeurd kiezen Amerikanen Donald Trump als president, besluiten Britten om uit de EU te stappen en stemmen Nederlanders tegen het EU-verdrag met Oekraïne.

Buma haalde ook scherp uit naar de VVD omdat die partij wil dat cao's niet meer algemeen verbindend worden verklaard. "On-Nederlands hardvochtig", noemde Buma dit standpunt. Het leidt volgens hem tot "een race to the bottom op de arbeidsvoorwaarden".

"Maar ik zeg Mark Rutte: het is jouw liberale droom, maar Nederland wil het niet. En het CDA doet het niet", aldus Buma.