Het kabinet neemt "in het landsbelang" langer de tijd om een oplossing te zoeken voor de ontstane problematiek omtrent het Oekraïneverdrag.

Premier Mark Rutte en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) hebben de Tweede Kamer maandag ingelicht over het besluit. De Kamer had het kabinet tot 1 november de tijd gegeven om met een besluit over de ratificatie te komen.

Het kabinet wil het verdrag ondertekenen, maar ook tegemoet komen aan de zorgen van een meerderheid van de Nederlanders die in april tegen de samenwerking stemde. "Dit proces kost tijd, meer dan velen in Nederland wenselijk vinden", schrijft het kabinet in de brief.

Bindende verklaring

Rutte wil het associatieverdrag voorzien van een bindende verklaring waarin nog eens expliciet wordt benoemd dat het verdrag geen opmaat is voor een Oekraïens EU-lidmaatschap, dat Nederland het recht krijgt af te zien van militaire samenwerking met Oekraïne en dat er geen extra geld naar het oost-Europese land gaat.

Voor deze oplossing moet de premier niet alleen de steun van alle andere 27 EU-lidstaten en Oekraïne krijgen, maar ook van het Nederlandse parlement. Brussel vindt de bindende verklaring van Rutte acceptabel, mits hij de steun van het parlement heeft.

Omdat door de uitslag van het referendum het verdrag opnieuw door de Tweede en Eerste Kamer moet, is het kabinet afhankelijk van de steun van de oppositie; in de Tweede Kamer kan het PvdA-Kamerlid Jacques Monasch een meerderheid in de weg zitten en in de senaat heeft de coalitie geen meerderheid.

Hartenkreet

In de senaat heeft het kabinet genoeg aan de steun van het CDA en D66. Zij vinden dat de uitslag van het referendum moet worden opgevolgd en wachten op hun beurt weer op het voorstel waarmee de premier uit Brussel komt.

Afgelopen vrijdag deed de premier een hartenkreet om het CDA en D66 over de streep te trekken. Volgens Rutte zou een afwijzing van het verdrag de agressie van Rusland in Oekraïne en Syrië in de kaart spelen.

"Ons nationale 'nee' kan niet losgezien worden van de internationale realiteit", zei Rutte. "Als het verdrag niet in werking treedt, vergroot dit het risico op instabiliteit in de regio", zei hij vrijdag.

Steun CDA en D66

Of Ruttes pleidooi het gewenste effect zal sorteren, zal nog moeten blijken. Volgens het NRC Handelsblad heeft het kabinet de benodigde steun in de Tweede en Eerste Kamer gevonden. D66 zal het voorstel in de Eerste en Tweede Kamer steunen en de CDA-senatoren zullen het kabinet in de senaat aan een meerderheid helpen, aldus de krant.

Voorzitter van de CDA-senaatsfractie Elco Brinkman laat in een reactie echter weten dat de Eerste Kamer nog niet aan zet is. Hij wil eerst het voorstel zien waarmee het kabinet uit Brussel komt. "De Eerste Kamer wordt vaak verweten te politiek te zijn, dus wij wachten onze beurt af", aldus Brinkman.

D66-leider Alexander Pechtold hekelt het "getreuzel" van de premier, maar wil afwachten met welk resultaat Rutte terugkomt uit Brussel. "Het liefst hadden we nu een antwoord gezien, maar als hij kansen ziet om tot een goede oplossing te komen dan geven wij hem die tijd", aldus Pechtold. Hij voegt daaraan toe dat het beter was geweest "als Rutte actief campagne had gevoerd en destijds de gevolgen van een nee-stem had geschetst en niet pas nu."

Ook premier Rutte ontkent dat het kabinet er met de oppositie uit is. "Wij nemen hier onze verantwoordelijkheid. Er is geen deal met politieke partijen'', zei Rutte. Als het lukt om tot een goed onderhandelingsresultaat te komen in Brussel "dan heb ik het vertrouwen dat het ons uiteindelijk ook lukt om ook in die Kamers een meerderheid te krijgen".