Premier Mark Rutte noemt de uitslag van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne ''desastreus''.

Dat zei de premier maandag tegen een Ridderzaal met parlementariërs van de EU-lidstaten over het Nederlandse referendum.

Rutte voegde daar aan toe dat hij ''totaal, totaal, totaal tegen referenda over multilaterale overeenkomsten'' is en al helemaal als die gaan over afspraken tussen meerdere landen. 

Volgens Rutte ''slaat het nergens op'' dat een land zo zijn wil oplegt aan de hele EU. Hij zei dat Nederland het referendum te danken heeft aan de ''sociaaldemocraten'' van zijn ''geliefde coalitiepartner'' de PvdA.

Of Nederland het verdrag gaat ratificeren, staat volgens Rutte nog niet vast, maar hij hoopt het wel. Het kabinet wil de uitslag van het referendum over het verdrag tussen de EU en Oekraïne eind deze maand met de Europese staats- en regeringsleiders bespreken, liet hij vorige week al weten.

Voorzitterschap

Rutte sprak ook over het Nederlandse voorzitterschap dat eind juni ten eind loopt. Volgens Rutte is tijdens de vluchtelingencrisis gebleken dat Europa het in korte tijd eens kan worden over een gezamenlijke aanpak van een groot probleem. Al blijft het nodig om aan de oplossing te werken.

Rutte wees erop dat na de afspraken met Turkije minder mensen de oversteek wagen van dat land naar EU-lidstaten. Hij wees er echter ook op dat er de afgelopen weken veel mensen zijn verdronken die vanuit Noord-Afrika zijn vertrokken naar Europa. ''Deze crisis is nog niet over. Bij lange na niet'', aldus Rutte.

Video: Het Oekraïne referendum in 60 seconden

In 60 seconden: Het Oekraïne-referendum
In 60 seconden: Het Oekraïne-referendum

Animatie door in60seconds