Het kabinet komt uiterlijk in september van dit jaar met een evaluatie van het referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne.

Dat schrijft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag in een brief aan de de Tweede Kamer.

Dat betekent niet dat het kabinet met een inhoudelijke reactie op de uitkomst van de volksraadpleging zal komen, zegt een woordvoerder van het ministerie tegen NU.nl.

De zegsman meldt dat het om een evaluatie gaat zoals dat ook bij Tweede Kamerverkiezingen geschiedt. 

Verloop

Koenders schrijft in de brief: "De evaluatie zal zich richten op het verloop van het referendum. Hierbij moet gedacht worden aan de facilitering van stemgelegenheden en de subsidieregeling." Dat is een gebruikelijke gang van zaken, schrijft hij.

Bij het referendum vorige week woensdag stemde 61 procent van de kiezers tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Het kan nog maanden duren voor bekend wordt of het kabinet de uitkomst zal overnemen. Het kabinet zal daarvoor "de noodzakelijke tijd" nemen, schrijft Koenders in de brief.

"Het is duidelijk dat het kabinet zich hier begeeft op onontgonnen terrein, zowel nationaal als Europees. Dit vraagt om een zorgvuldige, stapsgewijze aanpak die enige tijd zal vergen."

De evaluatie zal zich richten op het verloop van het referendum. Hierbij moet gedacht worden aan de facilitering van stemgelegenheden en de subsidieregeling. Dat is een gebruikelijk gang van zaken, schrijft hij.

Video: Het Oekraïne-referendum in zestig seconden

Uitslag

Een meerderheid van de Kamer vindt dat het kabinet de uitslag van het referendum moet overnemen. Premier Mark Rutte zei vlak na bekend worden van de voorlopige uitslag dat het verdrag in deze vorm "niet zonder meer" geratificeerd kan worden.

Dinsdagmiddag maakte de Kiesraad de officiële uitslag bekend. 32.344 stemmers brachten een blanco stem uit, 2.509.395 (61 procent) van de mensen die hebben gestemd, stemden tegen en 1.571.874 (38,21 procent) stemden voor.

Er werden in totaal 4.151.613 stemmen uitgebracht, waarvan 4.113.613 geldige stemmen. Dat komt neer op 38.000 ongeldige stemmen (0,92 procent). Bij de vorige Europese parlementsverkiezingen was dat 0,25 procent. De Kiesraad spreekt van "een marginaal verschil".