President Petro Porosjenko van Oekraïne heeft gezegd dat de uitslag van het referendum over het associatieverdrag "geen belemmering is" voor "de Oekraiense weg naar Europa".

De president reageerde donderdag op Twitter, nadat woensdag duidelijk was geworden dat een meerderheid van de stemmers tegen het verdrag heeft gestemd. De kiesdrempel werd gehaald.

Porosjenko wijst er in zijn tweet op dat de volksraadpleging "slechts raadgevend" is. In een videoboodschap noemt hij het organiseren van het referendum "een aanval op de eenheid van Europa".

"We gaan in ieder geval door met het implementeren van het associatieverdrag met de Europese Unie met daarin een uitgebreide vrijhandelsovereenkomst", zegt de president donderdag tegen journalisten.

Video: 'Referendum geen belemmering voor Oekraïne naar Europa'

Teleurgesteld

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft donderdagmorgen contact gezocht met zijn ambtgenoot Pavlo Klimkin uit Oekraïne naar aanleiding van het referendum. Klimkin was ''natuurlijk teleurgesteld'' over de uitslag, zei Koenders op een bijeenkomst met parlementariërs uit EU-landen in Den Haag.

De zaak zal stap voor stap besproken worden, zei Koenders. ''We bevinden ons op onbekend terrein.'' Er zal volgens hem gezocht moeten worden naar een oplossing waar iedereen zich in kan vinden.

Stembusgang

Volgens de voorlopige uitslag heeft 32,2 procent van de stemgerechtigden de gang naar de stembus gemaakt.

61,1 procent van de stemmers liet weten tegen het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne te zijn. 38,1 procent van de mensen stemde voor. De overgebleven 0,8 procent heeft blanco gestemd.

Aanval

Porosjenko is niet te spreken over de organisatoren van het referendum. "Het gaat niet om het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. Het is een aanval op het verspreiden van Europese waarden. Dat bleek uit het debat voorafgaand aan de stemming."

Oekraïne zal zich blijven inzetten voor Europese integratie, zei hij daarbij. Volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken hoeft de uitslag geen gevolgen te hebben voor het uitvoeren van het verdrag.

Het ministerie zegt de Nederlandse overheid te willen adviseren over vervolgstappen.

Rusland

Volgens de Russische premier Dmitri Medvedev tekent de uitkomst van het referendum de Europese kijk op het Oekraïense politieke systeem. "Het toont aan dat Nederland geen vertrouwen heeft in nauwere banden met de Oekraïne", aldus een woordvoerder van het Kremlin.

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, zegt de conclusies van de Nederlandse regering af te wachten. 

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker voelt zich triest over de uitslag. Hij zei eerder dit jaar dat een Nederlands 'nee' ''de deur kan openen naar een grote continentale crisis’’ en leidt tot ''destabilisering''. De formele reactie is dat de commissie kennisneemt van de uitslag. Wat Nederland ermee gaat doen is een Nederlandse aangelegenheid, aldus de woordvoerder. ''Het is nu eerst en vooral aan de Nederlandse regering.’’

Ook het Europees Parlement is benieuwd naar wat Nederland gaat doen met de uitslag. EU-parlementariër Wim van de Camp (CDA) stelt dat er veel vraagtekens zijn bij mede-parlementariërs. Zijn fractiegenoot Esther de Lange ''snakt'' naar een duidelijk antwoord van de regering. ''Wij willen weten wat Rutte gaat doen.''