Een ruime meerderheid van de Nederlanders staat open voor meer referenda. 41 procent van de Nederlanders is sowieso voorstander, 34 procent zegt dat het van het onderwerp afhangt of een referendum een goed of een slecht idee is. 

Dat blijkt uit een representatieve peiling van NU.nl onder 3.839 mensen. 18 procent van de respondenten zegt een tegenstander te zijn van referenda in het algemeen. 

Van alle mensen die meededen aan de peiling zegt 36 procent zeker te zullen gaan stemmen over het associatieverdrag met Oekraïne. 17 procent stelt waarschijnlijk te gaan stemmen. 25 procent van de respondenten stelt het niet te weten. 

Een meerderheid van de mensen die zeker of waarschijnlijk gaan stemmen, stemt woensdag naar eigen zeggen tegen het associatieverdrag (55 procent). 33 procent van die groep zegt vóór het verdrag te gaan stemmen. 

Bekijk reacties van Geert Wilders en andere Nederlanders op het referendum

Wilders: ik vertrouw erop dat het volk 'nee' zegt
Wilders: ik vertrouw erop dat het volk 'nee' zegt

Opmaat EU

Veel tegenstemmers (67 procent) zien het associatieverdrag als een opmaat naar EU-lidmaatschap voor Oekraïne. Ook zegt een grote meerderheid van de tegenstemmers (68 procent) niet bereid te zijn geld te sturen naar een corrupt land als Oekraïne. Dertig procent van de tegenstemmers is naar eigen zeggen tegen de EU. 

De stembussen in Nederlandse gemeenten zijn woensdag geopend tussen 7.30 uur en 21.00 uur. Het referendum is raadgevend; Het kabinet wil nog niet zeggen of het zich aan de uitslag zal committeren. VVD, PvdA, D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en SGP stemden al voor het verdrag. SP, PVV en PvdD zijn tegen. Een meerderheid van de partijen vindt dat de uitslag, mits de opkomstdrempel wordt gehaald, gerespecteerd moet worden.