Nederlandse exporteurs zijn verdeeld over het associatieverdrag met Oekraïne waar volgende week een referendum over wordt gehouden. De helft van de ondernemers is voor en net zoveel exporteurs zijn tegen. 

Dit blijkt uit een enquête onder 480 bedrijven door kredietverzekeraar Atradius in samenwerking met verladersorganisatie EVO en Fenedex, de federatie voor exporterende bedrijven.

Sommige ondernemers die niet positief over het akkoord zijn, vinden dat het om een 'politiek verdrag' gaat dat geen invloed heeft op de export. Ook zijn er exporteurs die vrezen voor de relatie met Rusland.

Helft

Bijna de helft van de ondervraagde ondernemers handelt al in de regio. Hieronder vallen ook bedrijven die bijvoorbeeld exporteren naar Rusland en Wit-Rusland. Van deze groep exporteurs is 59 procent positief over het verdrag.

Ondernemers die positief over het verdrag zijn, verwachten vooral dat export- en importtarieven wegvallen waardoor er meer handel ontstaat. Ook hoopt deze groep dat de politieke en economische stabiliteit in het Oost-Europese land wordt vergroot. 

Video: Het Oekraïne-referendum

In 60 seconden: Het Oekraïne-referendum
Video
In 60 seconden: Het Oekraïne-referendum

Animatie: In60seconds