Als het aan mede-initiatiefnemer Bart Nijman van Geenpeil ligt, worden alle grote Europese besluiten die onderworpen kunnen worden aan een raadgevend referendum voortaan aan de burger voorgelegd in een volksraadpleging.

Dat zegt hij zondag in een interview met NU.nl.

Als een van de drijvende krachten achter het op touw zetten van het referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne, vindt Nijman (die als redacteur bij Geenstijl onder de pseudoniem Van Rossem werkt) dat een referendum de manier is om de burger te horen als het gaat om Europese besluiten.

"Ik ben niet tegen de EU. De EU is een goed ding, natiestaten kunnen het in een globaliserende wereld met machtsblokken als de VS, China en Zuid-Amerika niet op eigen houtje af", aldus Nijman. Om ervoor te zorgen dat de burger bij de EU betrokken blijft, is het volgens Nijman nodig dat de bevolking bij de besluitvorming betrokken blijft.

Afkeer

"Europa zou nu de tijd en energie moeten gebruiken om de bevolking warm te houden voor Europa. Je kunt de EU er niet centraal doorheen drammen als de mensen zelf groeiende bezwaren en zelfs afkeer krijgen tegen de EU. We doen dit referendum niet omdat wij een afkeer voelen, maar omdat we vrezen dat als die afkeer groeit dat zal leiden tot een afbrokkeling van de democratie."

Het is volgens Nijman niet de bedoeling dat er voor elk "wissewasje" een referendum wordt aangevraagd. Het moet echt gaan om grote onderwerpen. Anders zou dat "een obstructie van de democratie zijn, zeker wanneer een wet snel moet worden ingevoerd."

Lees hier het hele interview met Nijman

Video: Het Oekraïne-referendum

In 60 seconden: Het Oekraïne-referendum
In 60 seconden: Het Oekraïne-referendum

Animatie: In60seconds

Beloning

Volgens Nijman moeten de Oekraïners eerst laten zien dat zij corruptie willen bestrijden en rechten van LHBT'ers willen beschermen, voordat zij beloond worden met een associatieverdrag.

"Waarom zou je jezelf nog meer ellende op de hals halen en praktisch een nieuwe Koude Oorlog beginnen, als er momenteel zoveel brandjes in Europa woeden. Griekenland heeft de financiën nog steeds niet op orde en daar komen vluchtelingen met duizenden tegelijk aan. Ondertussen dreigt een Brexit en houdt Frankrijk zich al jaren systematisch niet aan de begrotingsnorm", zegt Nijman. 

"Dit gaat te snel en je verliest daarmee het vertrouwen van de de burger. Daarmee verliest het bestuur aan gezag en dat raakt aan de democratische validiteit van het bestuur."