
Vandaag nog eens tweehonderd asielzoekers naar 'wachtkamer' Zoutkamp
Eigenlijk moeten alle nieuwe asielzoekers eerst voor minstens een paar dagen naar het centrum in Ter Apel om zich daar aan te melden voor asielopvang in Nederland. Pas daarna gaan ze naar een 'gewoon' asielzoekerscentrum ergens anders in Nederland.
Maar het aanmeldcentrum in Ter Apel is overvol, waardoor er de afgelopen maanden regelmatig mensen buiten sliepen. Het tijdelijke azc in Zoutkamp is daarom zaterdag geopend als 'wachtkamer' voor Ter Apel.
Zaterdag werden de eerste wachtende asielzoekers vanaf Ter Apel naar Zoutkamp overgebracht. Ook zondag is er al een eerste bus vertrokken richting Zoutkamp.
In de eerste dagen zou het complex plaats bieden aan ongeveer 250 mensen. Dat aantal wordt de komende tijd uitgebreid naar 700 plekken. Een woordvoerder van het COA geeft aan dat Zoutkamp nu al is voorbereid op het onderbrengen van 450 mensen: "Anders zouden ze er niet naartoe worden gebracht."
Noodverordening rond aanmeldcentrum Ter Apel
De tijdelijke opvanglocatie in Zoutkamp moet voorkomen dat mensen weer buiten het aanmeldcentrum gaan slapen, zoals de afgelopen tijd regelmatig gebeurde. Sinds zaterdag 12.00 uur geldt een noodverordening rond het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het is voor asielzoekers die nog niet zijn geregistreerd bij het aanmeldcentrum in principe verboden zich rond het centrum te begeven.
Het verbod geldt niet voor mensen die al wel staan geregistreerd of mensen die een afspraak hebben bij het aanmeldcentrum om zich te laten registreren. De verordening werd zaterdagavond nog wel aangepast, waardoor ook asielzoekers die voor het eerst aankomen in Ter Apel voor een asielaanvraag en geen afspraak hebben alsnog welkom zijn bij het aanmeldcentrum.
De noodverordening geldt in principe tot 1 oktober. De politie heeft nog niet in hoeven grijpen sinds de regel zaterdag inging.
Voor zover bekend heeft niemand afgelopen nacht buiten geslapen bij Ter Apel, zegt de woordvoerder van het COA. "Iedereen heeft een plek kunnen krijgen", zegt ze. De kans bestaat wel dat mensen uit vrije wil buiten hebben geslapen, "hoewel het terrein zaterdagavond helemaal leeg was".
Wat is een noodverordening?
- Een noodverordening is een besluit van een burgemeester als er gevreesd wordt voor ernstige onrust.
- Met een noodverordening mag (onder andere) de politie strenger optreden dan normaal gesproken van de wet mag.
- Zo mogen agenten mensen wegsturen uit een bepaald gebied, zelfs als die mensen verder niks fout doen.
- Ook mag de politie mensen preventief fouilleren.
- Een noodverordening is een zwaar middel, en is daarom altijd tijdelijk.
NUjij: Uitgelichte reacties