RIJSWIJK - De Verenigde Staten hebben Nederland gevraagd schepen en vliegtuigen gereed te houden voor inzet in het operatiegebied rond Afghanistan. Het gaat daarbij niet om gevechtstaken, maar om het verzamelen van inlichtingen, logistiek, surveillance en begeleiding van andere vaartuigen. Betrouwbare bronnen in Den Haag hebben dat woensdag meegedeeld.

Het Amerikaanse verzoek kwam begin deze week bij Defensie binnen, twee weken na het bezoek van minister De Grave (Defensie) aan het Amerikaanse militaire coördinatiecentrum in Tampa Florida.

Toen kreeg de bewindsman al te horen dat de VS de Nederlandse bijdrage het liefst zou willen inzetten in de wateren in de buurt van Pakistan en in het Caraïbisch gebied om het wegvallen van Amerikaanse eenheden in deze regio te compenseren. De verwachting is dat de Amerikanen de Nederlandse eenheden op korte tot middellange termijn in het operatiegebeid willen inzetten.

Nederland heeft de VS voor de strijd tegen het terrorisme in Afghanistan vier Orions, drie fregatten, twee mijnenjagers, een onderzeeboot, zes F16's, een tanker/transportvliegtuig en een Hercules transportvliegtuig toegezegd. Voor het Caraïbisch gebied hebben de Amerikanen al belangstelling getoond voor de onderzeeboot, een fregat en een Orion, maar een definitief verzoek is nog niet gedaan. De inzet van de F16's in het operatiegebied rond Afghanistan is in deze fase nog niet voorzien.

De verwachting is dat het Amerikaanse verzoek vrijdag in het kabinet aan de orde komt.