CHAMAN - De leider van de Taliban in Afghanistan, mullah Mohammed Omar, heeft zijn troepen woensdag in een radioboodschap bevolen geen grondgebied op te geven. Dat is vernomen van bronnen binnen de Taliban.

Het is het eerste levensteken van mullah Omar sinds de Amerikaanse luchtmacht dinsdag een vermoedelijk hoofdkwartier van de Taliban bij Kandahar in het zuiden van het land bombardeerden. Amerikaanse media meldden dat de aanval gericht was tegen mullah Omar. Het Pentagon ontkende dit.

"Dit is geen kwestie van stammen, dit is een kwestie van de islam", zou Omar woensdag hebben gezegd. Hij zou daaraan hebben toegevoegd dat de eenheden van de Taliban hun posities moeten behouden en moeten doorvechten tot het einde.

Schröder

De Duitse bondskanselier Schröder heeft woensdag gewaarschuwd tegen een eventuele uitbreiding van de strijd tegen het terrorisme naar andere landen dan Afghanistan. Tijdens een bespreking in de Bondsdag, verklaarde Schröder dat Duitsland "niet gewoon zit te wachten op militaire interventie elders in de wereld, zoals in Irak of Somalië."