WASHINGTON - De Amerikaanse luchtmacht heeft dinsdag een vermoedelijk hoofdkwartier van de Taliban nabij Kandahar gebombardeerd. Volgens verscheidene Amerikaanse media was de aanval gericht tegen Talibanleider mullah Omar. Een woordvoerder van het Amerikaanse leger heeft dat ontkend.

Talibanwoordvoerder Zaeef, de voormalige ambassadeur van de streng-islamitische beweging in Pakistan, zegt dat mullah Omar "veilig is". Hij ontkende dat het doelwit van de Amerikaanse bombardementen een commandocentrum van de Taliban zou zijn.

"Het was duidelijk een commandocentrum", had de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld eerder gezegd. Rumsfeld zei niet te weten wie zich in het commandocentrum bevonden op het moment van de aanval. "Maar ze zouden wensen dat ze ergens anders waren", voegde hij daaraan toe.

Legerwoordvoerder Matthew Klee ontkende dat de aanval specifiek gericht was tegen mullah Omar. "Er was geen enkele aanwijzing dat de Talibanleider zich in het gebouw zou bevinden", aldus Klee. Overigens zei Talibanwoordvoerder Zaeef dat Osama bin Laden zich helemaal niet in Talibangebied bevindt. Tegenover het Afghaanse persbureau AIP ontkende hij te weten waar de hoofdverdachte van de aanslagen van 11 september zich bevindt.