OEGSTGEEST - In tegenstelling tot de meeste reisorganisaties hebben de aanslagen in de Verenigde Staten en de slechte economische situatie gunstig uitgepakt voor Vrij Uit. Het bedrijf zag in het afgelopen boekingsjaar de omzet stijgen met 9 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, een winst van 3 procent. De omzet in guldens bedraagt f 327 miljoen.

Dit maakte de reisorganisatie dinsdag bekend tijdens de presentatie van de nieuwe zomergidsen. Veel reisorganisaties verkeren in zware problemen na de aanslagen van 11 september: gedwongen ontslagen, faillissementen en/of arbeidstijd verkorting voor de werknemers.

Vrij Uit, onderdeel van Thomas Cook, is gespaard gebleven voor al deze problemen. Directeur R. van der Klink zei dat de organisatie de afgelopen maanden zelfs mensen extra heeft moeten aannemen. "Klanten kunnen bij andere reisbureaus niet meer terecht omdat die bijvoorbeeld kortere openingtijden hebben. Dan komen ze naar ons toe." Om hoeveel procent 'overlopers' het gaat, weet de directeur niet. "Maar ik hoor die geluiden steeds vaker van onze medewerkers."

Volgens Van der Klink is het aanbod van zijn reisorganisatie de reden dat het met Vrij Uit juist beter gaat. "Ons aanbod past bij de veranderende trend naar veiligere bestemmingen dichtbij huis die met de auto bereikbaar zijn. Ook gezien de slechte economische situatie is er een grotere vraag naar betaalbare vakanties."

De omzet van het zomerseizoen van Vrij Uit is met 12,5 procent gestegen naar f 255 miljoen. Voor de komende zomer verwacht de reisorganisatie een omzetgroei van 8 procent.