KABUL - In het noorden van Afghanistan is in de nacht van maandag op dinsdag een Zweedse cameraman doodgeschoten door roofovervallers die kennelijk uit waren op zijn geld en zijn satelliettelefoon. Dat hebben collega's van het slachtoffer, met wie hij samenreisde, bekendgemaakt.

Het slachtoffer is de 42-jarige Ulf Strömberg, die voor de Zweedse zender TV4

Daar drongen kort na twee uur 's nachts drie met kalasjnikovgeweren en messen gewapende mannen binnen, die eerst de kamer binnengingen van twee journalisten van de krant Aftonbladet. De twee moesten hun geld afgeven. Daarop dreigden de mannen een van de journalisten dood te schieten, maar zagen daar vanaf na smeekbeden van de Afghaanse tolk.

Daarna probeerde de roofovervallers de kamer van Strömberg en zijn TV4-collega binnen te gaan, maar de cameraman smeet de deur dicht toen hij zag dat de indringers gewapend waren. Die schoten hem toen door de deur heen in de borst, vertelde TV4-verslaggever Rolf Porseryd, die met Strömberg een kamer deelde.

De Zweed is de achtste journalist die in Afghanistan om het leven is gekomen sinds op 7 oktober de Amerikaanse bombardementen op het land begonnen. Op 11 november kwamen de Franse journalisten Johanne Sutton en Pierre Bilaud en de Duitser Volker Handloik om het leven toen zij meereden met troepen van de Noordelijke Alliantie die werden aangevallen door Talibanstrijders.

Een week later, op 19 november, waren de Italiaanse Maria Grazia Cutuli, de Spanjaard Julio Fuentes, de Australische cameraman Harry Burton en de Afghaanse fotograaf Azizullah Haidari onderweg van Jalalabad naar Kabul. Zij werden aangehouden door gewapende mannen, die hen doodschoten.