BRUSSEL - De Europese luchtvaartmaatschappijen schatten dat ze een omzetverlies van 10 miljard euro (f 22 miljard) lijden als gevolg van de aanslagen in de VS. Bij deze berekening gaat de branchevereniging AEA uit van het omzetverlies in oktober, toen veel minder werd gevlogen.

Algemeen secretaris Karl-Heinz Neumeister zei maandag in het Europees Parlement dat de problemen in de luchtvaart niet het gevolg zijn van structurele moeilijkheden, zoals veel economen beweren.

"Als je plannen had om jaarlijks 6 procent te groeien en van de ene dag op de andere gaat de hele sector met 19 procent naar beneden, dan heb je een probleem van een kwart - voor je hele bedrijf", betoogde Neumeister.

Volgens hem kunnen de Europese maatschappijen eenvoudigweg niet samengaan, omdat de regels voor landingsrechten op intercontinentale vluchten dat verhinderen. Nu Sabena failliet is, is het onmogelijk dat een andere Europese maatschappij in het gat springt door vluchten van Brussel naar de VS aan te bieden, legde hij uit.