ISLAMABAD - Troepen van de etnisch Oezbeekse generaal Dostum van de Noordelijke Alliantie zouden zondag Kunduz zijn binnengetrokken. Talibanverdedigers van de stad zouden hun posities hebben opgegeven waardoor Dostum zo'n 70 procent van de stad in handen heeft gekregen, zo meldde het in Pakistan gevestigde Afghaanse persbureau AIP.

Het persbureau baseert zich op bronnen binnen Kunduz. Die zouden hebben verklaard dat tweeduizend manschappen van Dostum zaterdagavond de stad binnentrokken. Zondag kwamen daar nog eens vijfhonderd man bij. De opmars werd mogelijk gemaakt door een akkoord dat Dostum en Talibancommandanten zaterdagavond sloten, zo meldde AIP.

Een constante stroom Talibantroepen en buitenlandse vrijwilligers gaven zondag de strijd en hun stellingen op, zo verklaarde een woordvoerder van de alliantie. Er zouden zich geen gevechten voordoen, meldde de Amerikaanse zender MSNBC op gezag van de Afghaanse oppositie.

Overlopers

"Het is net gebeurd. Onze commandant Mir Alam is zojuist Kunduz binnengetrokken", aldus een zegsman van de oppositie net buiten de stad. "Veel Talibanstrijders geven zich over. Ze stromen naar ons toe, er zijn geen gevechten." Zaterdag hadden de hoogste Talibancommandant en meer dan duizend militieleden in het bolwerk de strijd al opgeven. Ze liepen over naar de alliantie.

Kunduz was het laatste bolwerk van de Taliban in het noorden van Afghanistan. De oppositie en Amerikaanse vliegtuigen hebben de stad twee weken lang onophoudelijk bestookt.