KABUL/ISLAMABAD/QUETTA - Naar schatting drieduizend strijders bieden in de nacht van zaterdag op zondag in de Noord-Afghaanse stad Kunduz fel verzet tegen de oprukkende belegeraars van de Noordelijke Alliantie.

Eenheden van deze alliantie zijn al in delen van de stad. Bij het vallen van de nacht waren strijders van de etnisch Oezbeekse hoofdman Abdul Rashid Dostum vanuit het westen straten van Kunduz binnengetrokken.

Zijn rivalen uit de alliantie onder leiding van de etnisch Tadzjiekse hoofdman Mohammad Daud wilden even later vanuit het oosten hetzelfde doen. Ze kwamen met vijfduizend man en een serie pantserwagens. Dauds strijdmacht stootte evenwel aan de rand van Kunduz op fel verzet en trok zich terug in de hoop dat de verdedigers zich zouden bedenken en overgeven.

Een groot aantal Talibanstrijders geeft zich inderdaad over in en rond Kunduz. Het gaat om minstens 1700 man, onder wie volgens Pakistaanse media ongeveer zeshonderd buitenlanders. De buitenlandse medestrijders van de Taliban gelden als de meest fanatieke. Zij denken bovendien te worden vermoord als zij zich overgeven aan de alliantie.

Slotoffensief

De bevelhebber van de alliantie, generaal Fahim, spoedt zich naar het front waar hij de strijd om Kunduz zondag hoopt aan te voeren. De harde kern van drieduizend buitenlanders zou zich willen doodvechten. Fahim zei tegen het Russische persbureau Interfax zondag het slotoffensief tegen de islamitische extremisten in te zetten. De buitenlanders die strijden aan de zijde van de Taliban zijn vooral Arabieren, Tsjetsjenen, Pakistanen en Oeigoeren (uit het uiterste westen van China) die volgens Fahim om elke straat gaan vechten.

De Afghaanse strijders van de Taliban hebben over het algemeen het noorden opgegeven. Niet ver ten zuiden van Kabul legden tijdens het weekeinde een paar duizend Talibanstrijders de wapens neer. Sommigen vluchtten de bergen in.

In de hoofdstad zelf verklaarde een Talibanprominent, de mullah Mohammad Jaksar, dat hij met de alliantie samenwerkt. Hij is de stad niet uitgevlucht. Jaksar was de vice-minister van Binnenlandse Zaken van het Talibanbewind. Deze mullah geldt als de belangrijkste overloper tot dusverre.

Ten zuidoosten van Kandahar, de 'hoofdstad' van het regime van de Taliban, zou een strijdgroep van Pathanen uit de streek de hoofdweg van de stad naar de Pakistaanse grens hebben afgesneden. De Pathaanse stamoudste Hamid Karzai heeft dit zaterdag gezegd. Pathaanse milities vechten rond Kandahar tegen de daar nog altijd sterke hoofdmacht van de Taliban.

bombardementen op Kandahar

Zeker zeventig Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben zaterdag in en rond Kandahar bombardementen uitgevoerd. Voor de derde keer sinds het begin van de luchtaanvallen in oktober gebruikten ze daarbij de verwoestende brandbom 'Daisy Cutter'.