CAIRO - Twee kopstukken van Osama bin Ladens al-Qaeda terreurnetwerk zijn door Amerikaanse bombardementen op Afghanistan omgekomen. Volgens de Arabische krant al-Hayat van zaterdag stierven Tareq Anwar en Nasr Fahmi met familieleden in Khost.

De twee mannen maakten deel uit van al-Jihad, een Egyptische terreurbeweging onder leiding van de Bin Ladens rechterhand Aiman al-Zawahri die ook wel bekend staat als de 'terreurdokter'. De namen van zowel Anwar als Fahmi prijkten op de eerste lijst met gezochte terroristen die president Bush op 24 september openbaarde na de aanslagen op New York en Washington.

De twee waren volgens de Egyptische geheime dienst binnen de al-Jihad beweging verantwoordelijk voor speciale zelfmoordcommando's. Beiden werden in 1999 bij verstek in Egypte ter dood veroordeeld.

Volgens al-Hayat, die zich beroept op bronnen in radicale islamitische kringen, hebben tot nu toe circa honder Arabische leden van het 'internationale islamitische front voor de heilige oorlog en tegen de joden en kruisridders' het leven gelaten in Afghanistan.

Strijd om Kunduz

De strijd om het laatste Talibanbolwerk in het noorden van Afghanistan lijkt zijn climax te naderen. De Noordelijke Alliantie heeft zaterdag vanuit het oosten de aanval ingezet op Kunduz zelf. Daarbij werd een pantserregiment ingezet, zo meldde het Russische persbureau Interfax.

Bekijk video

's Ochtends hadden volgens de alliantie na onderhandelingen meer dan 1200 Talibanstrijders in de voorstad Amirabad, 5 kilometer ten oosten van Kunduz, de wapens neegelegd. Hierdoor zou de weg naar de stad zijn komen open te liggen. Commandant Daoud Husaini verklaarde tegen Interfax 5000 man te hebben ingezet voor de stormloop.

Later op zaterdag stroomden honderden Talibanstrijders de stad uit om zich over te geven, zo meldde CNN. De soldaten hadden tientallen voertuigen bij zich waaronder een tank. De nieuwszender berichtte dat ze handen schudden met strijders van de Noordelijke Alliantie en naar huis mogen zodra ze hun wapens hebben ingeleverd.

Onder de manschappen die zich overgaven, bevonden zich geen buitenlandse vrijwilligers die zich aan de kant van de Taliban hebben geschaard.