KABUL/LONDEN - In een woning in een vooraanstaande wijk van de Afghaanse hoofdstad Kabul heeft een correspondent van het Britse blad The Economist plannen gevonden om een antraxbom te maken. Het blad heeft vrijdag gemeld dat terroristen rond de Saudische 'sjeik' Osama bin Laden in Kabul plannen maakten om de Verenigde Staten met een antraxbom te bestoken. Die bom zou in een ballon boven een dichtbevolkt gebied in de VS moeten ontploffen.

In het pand had de Pakistaanse 'niet-gouvernementele organisatie' UTN (Ummah Tameer-e-Nau) haar hoofdkwartier. De voorzitter van de UTN was Bashiruddin Mahmood, een Pakistaanse prominente kerngeleerde die met het Talibanregime banden onderhield. De kerngeleerde bezweert dat zijn relaties met het regime in het teken stonden van humanitaire hulp maar de restanten van de burelen van de UTN in Kabul wijzen in een andere richting.

Een gedemonteerde Russische raket, vaten met helium erop geschreven, stapels van het internet gehaalde documentatie over antrax en gedetailleerde informatie over de inenting van Amerikaanse militairen tegen ziekten geven volgens The Economist aan dat hier les werd gegegeven in het uitvoeren van zeer duistere plannen. Er lagen dozen met gasmaskers en allerlei filters.

Poederzakken

Een van de papieren toont een foto van een zak van 5 kilo suiker met erbij geschreven dat zo'n hoeveelheid antrax de helft van de bevolking van Washington D.C. doodt. Er lagen ook zakken met poeder die de verslaggever voorzichtigheidshalve niet van dichtbij onderzocht. Er lagen papieren met berekeningen en tekeningen waarop een soort kleine weerballon op 10 kilometer hoogte hangt.

The Economist is zeer kritisch tegenover de Westerse veiligheidsdiensten. Die doen kennelijk, in tegenstelling tot een horde journalisten in de Afghaanse hoofdstad, relatief weinig onderzoek naar de villa's en panden waar Osama's volgelingen van de strijdgroep al-Qaeda hun plannen smeedden.

De momenteel in de Verenigde Staten aangehangen theorie dat de antraxbesmettingen in dat land waarschijnlijk het werk zijn van een Amnerikaanse gestoorde, moeten volgens de verslaggever in Kabul nog eens worden heroverwogen naar aanleiding van het interieur van de woning in Kabul.